Historiske personer fra Jevnaker

Filed under: Blogg — Roger @

Jevnaker har vært hjemkommunen til mange kjente personer innen kultur, sport og politikk. Her nevnes bare noen få av disse personene, men det kommer kanskje flere artikler om dette emnet senere, så det er bare å følge med i bloggen videre framover.

Anders Andersen var den første lederen av Arbeiderpartiet. Thranitterbevegelsen sto sterkt i området, og han ble preget av det selv om han ikke kunne delta.

Andersen dro til Arendal i 1868, og begynte å jobbe i et trelastfirma. Han giftet seg og fikk barn, men hans første kone døde etter bare fire år. Han giftet seg på nytt, og levde et rolig familieliv fram til 1898. Han var med på å stifte Arbeiderpartiet i 1887, og ble valgt til partiets første formann på stiftelsesmøtet. Han var bare formann i ett år, fram til 1888, men han var aktiv i arbeiderbevegelsen i mange år, og startet flere lokale grupper av Arbeiderpartiet, også etter at han flyttet fra Arendal.

Ivar Ballangrud var en kjent skøyteløper som ble født i Lunner. Han har fått sin egen statue i Jevnaker sentrum, selv om han bodde i Trondheim store deler av sitt voksne liv. Sverre Ingolf Haugli var en annen skøyteløper fra Jevnaker, som senere jobbet som bilforhandler. Han tok blant annet bronse på 5000 meter under OL i Oslo i 1952, og vant også bronse i EM i 1950. Han er farfar til skøyteløperne Maren og Sverre Haugli, som er to andre kjente idrettsutøvere fra Jevnaker.