Kjente mennesker fra Jevnaker

Filed under: Blogg — Roger @

Mange idrettsfolk har kommet fra Jevnaker, og fortsatt er idrettsmiljøet veldig aktivt i kommunen. Tore Gullen er en tidligere skøyteløper, som blant annet trente det sveitsiske landslaget. Skøyteløperen Jørn Didriksen tok OL-sølv på 1000-meter i 1976.

Skøyteløperen Maren Haugli Tufto og broren Sverre Haugli var aktive idrettsutøvere på 2000-tallet. Maren Haugli Tufto tok mange nasjonale titler, både for junior og senior.

Syklisten Tina Andreassen og tidligere fotballspiller Tonje Hansen kommer også fra Jevnaker. Tina Andreassen er Norges nyeste stortalent innen sykling. Den tidligere hestejenta og NM-vinneren er favorittippet på gull i NM til neste år.

Dokumentarforfatter og tegner Tor Bomann-Larsen er en annen kjent person fra Jevnaker. Han har laget både tegneserier, barnebøker og ulike biografier, og er nok mest kjent for biografiene om kong Haakon og dronning Maud. Disse bøkene fikk stor oppmerksomhet, og han fikk en unik innsikt i gamle dokumenter om kongefamilien. Tor Bomann-Larsen bor i dag i Drammen. Han har skrevet mange bøker som har solgt bra.

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard er en annen kjent innbygger fra Jevnaker. Han har vært med på flere TV-programmer både for barn og voksne, og har vært med på å øke interessen for astronomi og realfag blant barn og unge. Han er i tillegg både forfatter og oversetter. Komiker Jonas Rønning kommer også fra Jevnaker. Han er kjent for musikaler og opptredener på TV, og han er også en standupkomiker.

Dette er bare noen kjente mennesker fra Jevnaker. Andre personer som er verdt å nevne, er tidligere stortingsrepresentant Dag C. Weberg, tidligere stortingsrepresentant Berit Brørby, som også var president i Odelstingen i perioden 2005-09, ordfører Hilde Brørby Fivelsdal, politiker Gry Larsen og programleder Svein Tore Bergestuen.